Blogg

Vad är en refraktometer och varför borde alla hästuppföd...

Med en refraktometer kollar man hur ljuset bryts i en viss vätska.

Jaha, tänker du, vad har det med mig att göra?

Jo, om du tänker ta ett föl på ditt sto, är en refraktometer en mycket bra sak att ha.

I stoets råmjölk finns antikroppar som är livsviktiga för fölet.

Fölet föds nämligen utan antikroppar och om det av någon anledning inte får i sig tillräckligt mycket antikroppar tillräckligt snabbt, så svävar det i livsfara.

Det nyfödda fölet har små hål i tarmarna där det kan ta upp antikropparna som det får i sig genom råmjölken. Den här förmågan minskar redan efter några timmar och man brukar säga att fölet behöver ha fått i sig en tillräcklig antikroppsmängd innan det är sex timmar gammalt.

Om du har en refraktometer av rätt sort, kan du mäta antikroppshalten i stoets råmjölk och därefter räkna ut om fölet fått i sig tillräckligt med antikroppar eller inte. Skulle stoets råmjölk vara av för dålig kvalitet (Alltså att antikroppshalten är för låg.) vet du det och då är det dags att ringa till veterinären och se till så att fölet får blodplasma med antikoppar i istället.

En refraktometer kostar inte mycket och kan användas igen och igen. Det är en verkligt billig livförsäkring! Det är något av en evighetsmaskin, iallafall om man inte gör som jag gjorde med min första och först tappar den i betonggolvet och sedan kör över den med traktor och harv. Efter det fick jag köpa en ny.

De är enkla att använda: Placera några droppar mjölk på refraktometerns prisma, rikta den mot en ljuskälla och titta i den för att se vilket värde den visar.

Som en bonus har det visat sig att de också är till nytta när det gäller att räkna ut hur nära förestående fölningen är, eftersom antikroppshalten stiger när det närmar sig fölning. Som med alla andra fölningstecken gäller det dock även här att man känner sitt sto och att det är den sammantagna bilden av olika tecken man ska titta på.

 Beställ din refraktometer här!