Blogg

Ferdinand Hjulben
Ursprungligen postat 2015-10-01.
 
 

Får jag lov att presentera Ferdinand Hjulben?

Han är en ovanligt lugn och fin tjur.

Förutom att han uppför sig fint är han också ett Working Equitation (WE) -hinder och var väldigt lätt att tillverka.

Först skissade jag upp en tjursiluett på papper, där jag fokuserade på att det skulle vara en form som var så stabil och hållbar som möjligt. Den skulle dessutom vara så lätt som möjligt att såga ut.

Därefter förde jag på frihand över skissen till en spånskiva och sågade ut med sticksåg. För att göra tjuren mer stabil och hållbar använde jag sedan den utsågade tjuren som mall och gjorde en till likadan, så att jag skulle kunna skruva ihop de två skivorna med varandra. 

Jag tillverkade en svanstofs av svart gaffatejp som jag placerade mellan de två skivorna innan jag limmade dem och skruvade ihop dem, så att tofsen klämdes fast på sin plats. Jag drog också en skruv genom fästet till tofsen för att den skulle sitta fast ordentligt.

Därefter kapade jag till två reglar som jag skruvade fast så att de stack ner en bit nedanför klövarna, för att jag skulle kunna ställa dem i två gamla däck och på så vis få tjuren att stå upp. Tjockleken på reglarna valdes efter hur stora hålen är i fälgarna.

Nu var det dags för målning, ett uppdrag som jag satte barnen på. Voila- tjuren var färdig!

Ringhållaren på tjurens manke är gjord av två yoghurthinkar som är lite sönderskurna och ihoptepade samt klädda med gaffatejp. Ringen tillverkades av den översta delen av en lingonsyltshink, även den klädd med gaffatejp.

Precis allt material utom målarfärgen och tejpen är återvunnet.

Hästarna tyckte först att Ferdinand var en läskig typ, men nu har de vant sig och Ferdiand dubbelarbetar som infångare till hinder.