Blogg

Sitsträning och tidningen Islandshästen.

Att få en balanserad, följsam och oberoende sits där timing och känsla för ridningen blir lätt är vad alla ryttare strävar efter.

Vägen dit kan vara både lång och besvärlig och många ryttare kommer heller aldrig fram till det målet. 

Men att lära sig att sitta korrekt behöver inte vara så omöjligt eller besvärligt som det ofta är.

Många instruktörer lär ut sitsen genom att utgå från hur en korrekt sits ser ut och sedan beskriva för eleven vad den behöver ändra på, till exempel flytta tillbaka skänkeln, dra tillbaka axlarna och så vidare.

Det här är inte något särskilt effektivt sätt att lära sig en korrekt sits och därför är det ofta så att ryttare faktiskt aldrig lär sig att sitta till häst med en balanserad och följsam sits där det går att inverka med timing.

En god sits har man, då man avslappnat och i balans kan följa hästen i dess rörelser utan att störa den. I den sitsen blir det möjligt att inverka med timing och effektivitet utan att använda styrka.

Det ena fungerar inte utan det andra. För att kunna sitta utan spänningar måste man vara i balans. Eftersom hästen rör sig kan du bara vara i balans om du är avslappnad och följsam.

Balans uppträder i olika riktningar. Det betyder att något som ser balanserat ut från ett håll, kan vara ur balans om du tittar från en annan riktning.

Det och det faktum att ingen av oss har en helt symmetrisk kropp, gör att en instruktör omöjligt kan se exakt det läge du ska sitta i för att vara balanserad. Det läget som är korrekt och balanserat är dessutom evigt föränderligt eftersom hästen rör sig.

 

Det som däremot kan hjälpa dig är sitsövningar som utmanar din jämvikt och berättar för dig när du är ur balans och ännu viktigare, får dig att hitta det läge där alla delar i din kropp balanserar perfekt ovanpå varandra. I hästens rörelser måste det här läget sedan ständigt återupptäckas.

 

Tidningen Islandshästen har nu en artikel på två uppslag om min sitsträningsbok "Sitsträning i praktiken". I samband med det kör vi en kampanj med specialpris på boken, så passa på att beställa den nu.

Här kan du köpa "Sitsträning i praktiken".