Blogg

Jag tror inte på trotsålder

Ofta hör eller läser jag om folk som har problem med sina hästar och menar att det beror på att hästen har kommit in i trotsåldern.

Av alla hästar av varierande åldrar, det är sedan länge uppe i ett oräkneligt antal, som jag har haft att göra med, så har jag aldrig stött på ett beteende som skulle gå att skylla på någon slags trotsålder. Jag tror helt enkelt inte att utbildningsproblem hos hästar beror på detta. Jag tror det beror på brist på kunskap hos den som utbildar.

En möjlig orsak till att man i ett visst stadie av hästens utbildning stöter på protester på hästens sida, tror jag kan vara att man tycker att det är dags för hästen att "börja arbeta" och därmed går från en relativt okomplicerat ridning som hästen kan förstå, till att börja ge motstridiga hjälper för att få hästen "mellan hand och skänkel". När ridningen inte längre går att begripa sig på, protesterar hästen. Men då är det ju inte hästen som har kommit in i en trotsålder, inte heller protesterar den mot arbete, utan den protesterar  för att den helt enkelt inte begriper vad den förväntas göra. Olika hästar har olika hög tolerans för motstridiga hjälper, ju känsligare individ, desto mindre tålamod med nonsens från ryttarens sida. Alternativt går man fram snabbare än vad hästen hinner med mentalt eller fysiskt.

Det kan säkert finnas många fler orsaker bakom trotsålder, framförallt att man helt enkelt har ridit tillräckligt länge för att felaktig ridning och/eller felaktig utrustning/ dåligt underlag /you name it, ska börja ta ut sin rätt.

Men trotsålder. Nej, det tror jag inte på.