Blogg

Kikkuli, lite hästallmänbildning

Ursprungligen publicerat 2012-12-27.

När det gäller hästutrustning och träningsmetoder så går det mode i det mesta. När en fluga dyker upp vill man gärna tro att det är något nytt. I hästvärlden är det dock så att det allra mesta har funnits förut. I de flesta fall har utrustningsdetaljen eller metoden ratats, vissa saker är faktiskt bra och lever vidare. En del kunskap har mer eller mindre fallit i glömska då behoven förändrats, som till exempel då man i Frankrike efter Franska revolutionen behövde ett kavalleri omen däremot inte hade behov av att konstfullt skutta runt i manegen. Den nya tidens ideal blev då snarare att vara modig och spränga fram i fält med sin häst, snarare än att imponera med karuseller (komplicerade kadriljer) och skolsprång.

Hästen har funnits vid människans sida under en mycket lång tid, vilket innebär att i stort sett allt som går att göra med en häst har provats, mer eller mindre utförligt.

Oftast talar man om Xenophons The Art of Horsemanship från ca 350 för Kristus som det tidigaste kända verket om hästar och ridning. Man känner dock till två äldre verk som har förvunnit under historiens gång. Det ena är ett verk av Simon från Aten, där vissa fragment finns bevarade. Det andra är ett verk av Pliny den äldre, vilket tros vara förlorat.

Betydligt mera okänt är den text om träning av vagnshästar som Kikkuli från Hettiterriket skrev. Den texten är från ca 1360 f kr.

Kikkuli var vapendragare till den Hettitiske kungen Suppiluliuma som regerade mellan 1375 och 1335 f Kr. Kikkuli har lämnat efter sig en text ingraverat med kilskrift på fem lertavlor.  Texten beskriver ett detaljerat utbildningsprogram, som varar 184 dagar. För var och en av dessa dagar har ordinerats ransoner av foder, hur ofta hästen ska ges vatten, hur den ska tränas och de perioder av vila den ska ha. Hästarna spändes för och tränades i skritt, tölt och galopp. Man lade på dem filtar för att få dem att svettas och tog dem till floden för att bada och simma. Fodret bestod av gräs, klöver, halm, korn och gröpe av kokta spannmål, men i programmet ingick  också dagar av fullständig fasta. Hästarna valdes från början ut genom att man utsatte dem för ganska hårda ansträngningar de första dagarna.Sedan intensifierades arbetet mer och mer tills de var uppe i nästan 10 mil om dagen i varierande gångarter. Hästarna tränades i par.Vanligtvis bar vagnarna tre personer: en kusk och två krigare.Kikkuli skriver trots att han tjänade en Hittitisk kung att han hör till Mittanis rike, där innevånarna var kända för sin förmåga att tämja hästar.

Kikkulis text har nyligen översatts på engelska och har inspirerat en träningsmetod för distanshästar, som är baserad på hans instruktioner. Rätt coolt att något man kom fram till för drygt 3300 år sedan fortfarande fungerar.

Mer om Kikkulimetoden kan du läsa om här.

Om Kikkulis text kan du läsa här.