Blogg

Svårigheter och lättheter

Ursprungligen puplicerat 2013-01-13.

 

När man tränar hästar (eller ryttare, eller i livet i allmänhet för den delen) är det väldigt lätt hänt att man fokuserar på svårigheterna. Missförstå mig inte, man måste ta itu med dem också, men alla (hästen, du, inlärningen) tjänar på att man fokuserar på det som är positivt, på det som går lätt.

Kan man hitta det som faktiskt går bra och utveckla det, så höjs lägstanivån på problemen rätt rejält alldeles av sig självt. Som en bonus har relationen och kommunikationen (som ju är vad allt handlar om egentligen) utvecklats i en positiv riktning. Hästen tycker att det är kul att leka med dig, den litar på dig och motivationen förbättras. Om man sedan letar efter sätt att arbeta runt problemen, närma sig, nosa på dem från olika håll, för att genast återgå till det hästen behärskar och få den att känna att "det här var ju faktiskt ganska lätt", så brukar alla svårigheter som inte orsakas av smärta att gå att lösa.

Dessutom, medan man jobbar med någon liten detalj, är det alltid en massa andra saker som löser sig alldeles av sig självt.

Ju mer arbete (Nöje!) som läggs på kvaliteten och  lusten i det allra mest grundläggande, desto längre kommer man. Ju mer tid man lägger i början desto snabbare framsteg gör man sedan.

Så gå nu ut och rid och fokusera på att känna efter vad som är bra, eller vad som är en tanke åt rätt håll. Beröm hästen och dig själv så mycket du kan och ha KUL (Ja, faktiskt!) och se hur fantastiskt bra din häst faktiskt kan gå.