Blogg

Aachennosgrimmor

Ursprungligen publicerat 2013-01-21.

På stenåldern då jag var liten, så red man antingen utan nosgrimma, med remontgrimma eller med en engelsk nosgrimma. Numera går det stora flertalet hästar med aachennosgrimma, något som började dyka upp på 80-talet.

En vanlig missuppfattning om nosgrimmor är att de är till för att hålla hästens mun stängd,

Det är de inte.

En nosgrimma är till för att hindra hästen från att spärra upp gapet riktigt stort.

Under en korrekt anpassad nosgrimma ska man kunna få in två fingrar ovanpå varandra, på nosryggen. Inte två fingrar bredvid varandra på sidan av hästens huvud.

För att hästen ska kunna ge efter i käken måste det finnas tillräckligt rörelseutrymme i nosgrimman. När hästen går med eftergift i nacken måste underkäken kunna släppas ner mot marken en liten bit, Jämför med dig själv om du böjer huvudet framåt, man behöver kunna släppa ner underkäken. Eftersom hästens huvud är konformat, kommer en tajt spänd nosgrimma att hindra hästens underkäke från att släppas neråt.

Aachennosgrimmor är från början konstruerade  för hoppning, där man ville kontrollera munnen  som med en remontnosgrimma, samtidigt som man ville kunna fästa en fast martingal som i en engelsk nosgrimma. Så småningom började man använda aachengrimmorna på unghästauktioner för att tillfälligt dölja problem på de unga auktionshästarna som reds runt i övertempo i auktionsringen. Huruvida det är rätt att göra det eller inte kan man diskutera. Där finns det ju dock ändå en orsak som man kan förstå. Hästen ska se så fin ut som den kan under någon minut för att inbringa ett så högt pris som möjligt. Men under utbildning av hästen är det  väldigt kontraproduktivt att dölja de brister som finns. När hästen tillfälligt tappar jämvikten; blir det lätt så att den "krockar" lite med bettet. Att då kunna gapa är det enda försvar den har för att inte göra illa sig i munnen. Vad tjänar man på att dra ihop munnen på den så att den inte kan försvara sig då den behöver?

 Inget, om du frågar mig.

Numera är ofta aachengrimmorna dessutom väldigt hårt åtdragna, gärna med en pull-back rem. "Swedish cavesson" kallas det på engelska ...

MEN, om man tar bort snokremmen från aachengrimman så att den blir som en engelsk nosgrimma istället, så finns det faktiskt ett utmärkt användningsområde för den där remmen: Den fungerar mycket bra att spänna ihop bett som man inte använder med varandra, så att man kan få plats med alla på samma krok i sadelkammaren.