Blogg

Mental inställning

Ursprungligen publicerat 2013-01-19.

När jag gick på Strömsholm hade vi mental träning på schemat, tillsammans med Janne Wigdell. Den mentala träning jag lärde mig där har jag haft stor nytta av vid många tillfällen i livet. 

När det gäller undervisning och den mentala inställningen hos eleven, är det nog ofta så att man skulle behöva lägga större vikt vid det än vad som sker, jag tror att vi alla är vår egen värsta fiende och har hjärnspöken som håller oss tillbaka.

Jag minns väldigt väl en lektion jag höll på den tiden då jag jobbade som ridskolechef. Det var ridskolans mest avancerade grupp som red och de övade på att göra tempoväxlingar i galopp. En av hästarna var en sådan individ som var väldigt lite förlåtande mot ryttarfel, framförallt mot dragande i munnen. Blev ryttaren stum i handen så drog hon helt sonika tillbaka. Hon var en bra uppfostrare på det viset, ingen som red henne kunde missa att handen behövde vara bättre. Med just den här eleven trivdes hästen utmärkt bra och de var mycket vana vid varandra. Jag visste att hästen inte hade några som helst problem med att samla sig i galoppen, hon kunde gå i piruettgalopp. Jag visste också att ryttaren red hästen så pass bra att hon borde kunna rida henne så samlat även i galoppen. 

Det visste dock inte ryttaren.

Hur hon än försökte så kunde hon inte åstadkomma mer samling än snäppet mer samlat än arbetsgalopp. Till slut satt jag upp på hästen och visade dels att hästen kunde, dels att det faktiskt var som jag sade, att det räckte med att man som ryttare höjde bröstbenet för att åstadkomma detta. Eleven satt upp igen och kunde utan några helst problem samla hästen till piruettgalopp. När hon blev övertygad om att det var möjligt, så var det som nyss var omöjligt plötsligt enkelt.

Vår hjärna ställer också till det för oss i ridningen när vi sitter upp på hästen med en massa förutfattade meningar om hur hästen ska vara att rida, både positiva och negativa, istället för att helt enkelt rida på det som hästen ger oss, där och då. Rid hästen du sitter på, inte hästen du tror att du sitter på.