Blogg

Tid är allt vi har

Ursprungligen publicerat 2013-02-07.

 

När jag jobbar med unghästar är det en sak med tid som jag har lagt märke till.

Olika hästar behöver olika mycket jobb med olika detaljer, för att kunna slappna av, vara lugna och lära sig.

Om jag till exempel har ett gäng åringar att köra in kanske en av dem är mer rädd om bakdelen än de övriga, en är mer stressad över att gå ifrån kompisarna och en tredje har mer åsikter om var man ska gå och i viket tempo. Den som är rädd om bakdelen kommer att börja med tömkörningen senare än hästen som hade åsikter om styrningen, men antagligen lära sig tömkörningen extra snabbt istället. Det intressanta är att oavsett vid vilket moment just den specifika hästen behöver mer tid på sig än vad dens kompisar gör, så kommer de alla att vara inkörda vid ungefär samma tidpunkt.

Om man bara verkligen ser till att hästen är avspänd innan man går vidare till nästa moment, så har man igen det i allt man gör därefter. Att låta saker ta tid är det överlägset mest tidseffektiva sättet att träna hästar.

Om man tvärtom tror att det går att lära hästen saker då den inte är avspänd, så lurar man sig själv. Det den lär sig då är stress och motstånd och det ger problem förr eller senare som då måste rättas till, vilket tar mycket längre tid än vad det tar om man gör rätt från början.