Blogg

En bra sits

Publicerades ursprungligen 2013-05-18.

 

Att få en balanserad, följsam och oberoende sits där timing och känsla för ridningen blir lätt är vad alla ryttare strävar efter.

Vägen dit kan vara både lång och besvärlig och många ryttare kommer heller aldrig fram till det målet. 

Men att lära sig att sitta korrekt behöver inte vara så omöjligt eller besvärligt som det ofta är.

Många instruktörer lär ut sitsen genom att utgå från hur en korrekt sits ser ut och sedan beskriva för eleven vad den behöver ändra på, till exempel flytta tillbaka skänkeln, dra tillbaka axlarna och så vidare.

Det här är inte något särskilt effektivt sätt att lära sig en korrekt sits och därför är det ofta så att ryttare faktiskt aldrig lär sig att sitta till häst med en balanserad och följsam sits där det går att inverka med timing.

En god sits har man, då man avslappnat och i balans kan följa hästen i dess rörelser utan att störa den. I den sitsen blir det möjligt att inverka med timing och effektivitet utan att använda styrka.

Det ena fungerar inte utan det andra. För att kunna sitta utan spänningar måste man vara i balans. Eftersom hästen rör sig kan du bara vara i balans om du är avslappnad och följsam.

Balans uppträder i olika riktningar. Det betyder att något som ser balanserat ut från ett håll, kan vara ur balans om du tittar från en annan riktning.

Det och det faktum att ingen av oss har en helt symmetrisk kropp, gör att en instruktör omöjligt kan se exakt det läge du ska sitta i för att vara balanserad. Det läget som är korrekt och balanserat är dessutom evigt föränderligt eftersom hästen rör sig.

Det som däremot kan hjälpa dig är sitsövningar som utmanar din jämvikt och berättar för dig när du är ur balans och ännu viktigare, får dig att hitta det läge där alla delar i din kropp balanserar perfekt ovanpå varandra. I hästens rörelser måste det här läget sedan ständigt återupptäckas.

Utan en bra sits kan du inte till fullo kommunicera med och kontrollera hästen. Om du inte har kontroll på din kropp, hur ska du veta vilka signaler du ger till hästen?

Att mekaniskt försöka sitta på ett visst sätt, att passa in i en mall, ger spänningar. Återigen, för att vara i balans på en häst i rörelse måste man vara avslappnad och rörlig.

Tänk på att om inte hästen går framåt när du driver beror det inte på att den inte kände din signal, den känner ju om en fluga går på den! Alltså blir det inte bättre av att klämma eller sparka. Det enda som händer är att du skapar spänning och obalans i din sits och följaktligen också hos hästen. Om man klämmer med skänklarna när man rider förlorar man sin följsamhet. Jämför med om du håller en badboll mellan dina knän, hur rörliga blir dina höfter då?

 

Boken "Sitsträning i praktiken" kan du köpa här.