Blogg

Mer om fölhantering

Publicerades ursprungligen 2013-05-12.

 

Om man nu i det stora hela ska låta bli att hantera sina föl, finns det då inte någon del av hanteringen som man bör göra när de är små?

Jo, det tycker jag att det gör. Två saker:

Binda upp, vilket här ofta sker när de är en dryg vecka gamla och det är dags att tvätta rumpa om fölet har fått diarré. Som jag beskrev i gårdagens blogginlägg, brukar vi då binda upp dem i stoets hals och vara beredd på att stötta i rumpan om fölet vill dra i grimskaftet. Om det inte har funnits någon anledninga att binda upp innan, så är det vid första verkningen fölet binds upp.

När fölet har blivit lite större och varit uppbunden några gånger, brukar vi istället binda upp fölet bredvid sin mamma. Vid det laget brukar fölen väl ha förstått hur det här med uppbindning fungerar och stå snällt och lugnt. Det här minns de hela livet och tror även fortsättningsvis att de inte kan ta sönder en uppbindning.

I och med att fölet kan vara uppbundet, har det också lärt sig principen för att följa med när man leder, det vill säga att ge efter för tryck.

Det andra man bör se till att lära dem när de är unga, men efter att de har blivit avvanda, är att vara själva i stallet.

I princip allt annat KAN man lära dem när som helst i livet, även om jag själv inte ser någon mening eller fördel med att vänta med träning av hästen efter att den har fyllt ett år.

Man kan lära även en vuxen häst att vara uppbunden, men skaderisken är betydligt större för både människa och häst då. 

Att lära en vuxen och otrygg häst att vara själv i stallet, kan vara mycket svårt och ibland omöjligt. Här gör vi det så enkelt som möjligt och lär dem det genom att vid utsläpp variera vem som får gå ut sist.