Blogg

Vad det handlar om

Publicerades ursprungligen 2013-08-22.

 

Inom hästeriet finns det en fullkomlig uppsjö av saker som är till för att göra ryttaren starkare och därmed (är tanken) få större kontroll över hästen.

Med hjälp av skarpa bett, hårt spända nosgrimmor och i vissa fall hjälptyglar ska hästen bemästras. Man försöker att kontrollera ett starkt djur genom att själv bli stark.

Som jag ser det ligger inte svårigheten alls i att vi inte är tillräckligt starka. Svårigheten med att kontrollera hästar är att vara tillräckligt mjuk. Ju mjukare och följsammare man är som ryttare, desto mjukare och följsammare blir hästen. En styrkekamp slutar med att det inte finns någon vinnare i relationen med hästen, bara förlorare. Varför inte sträva efter att båda ska vara vinnare?

Om kommunikationen sker genom beröring och hästen endast har tygelns vikt i munnen vill den samarbeta, för då är det trevligt och givande även för hästen. Minsta lilla ryttaren spänner sig eller blir efter i rörelsen, kommer hästen att börja förvara sig , mer eller mindre, genom att också spänna sig.

Därför handlar det inte om hur man kan göra sig starkare som ryttare, det handlar om hur man kan bli mjukare, följsammare och kommunicera genom beröring av hästen.