Blogg

Rollkur- är det lika illa oavsett disciplin?

Publicerades ursprungligen 2013-08-07.

 

Varför fokuseras det så mycket på dressyrens rollkur och så lite på när hoppryttarna gör samma sak? Den frågan fick jag på min Facebook i morse.

Jag kan inte svara för någon annan såklart, men som jag ser det är det givetvis exakt lika illa för en hopphäst att bli rollad som för en dressyrhäst. Eller för en westernhäst eller inom vilken annan disciplin som helst.

Skillnaden som jag ser det ligger i att man i tävlingsmomentet i dressyren enligt TR ska rida hästen på ett visst sätt. När man inte klarar av att göra det eftersom hästen inte är korrekt tränad, ska det dömas ner av domarna, men istället blir det de ekipagen som vinner. DET är skillnaden mellan hopptävlingar och dressyrtävlingar för mig. Domarna alltså.

Om domarna dömde enligt TR och premierade taktmässighet, korrekt form, genomsläpplig rygg, lätt kontakt med hästens mun(!) och en sänkt bakdel.

Om de dömde ner på släpande bakben, nosar bakom lod, stång som faller igenom medan ryttaren håller i tyglarna för kung och fosterland och hästar som piafferar med bakben som lyfts högre än vad frambenen gör.

Om de gjorde det, skulle resultatlistan ofta se helt annorlunda ut och då tror jag att även träningsmetoderna skulle ändras. Jag tror att man rider så här för att man får resultat av det.

Inom  samtliga grenar, måste FEI :s stewards börja se till att ryttarna följer det code of conduct de är där för att övervaka. Vem minns till exempel inte hur det sågs mellan fingrarna på Craig Schmersals framridning  vid reining-VM i Malmö häromåret ... Vem har inte sett bilder och filmer på hoppryttare som på framridningen rider med en kombination av hävstångsbett och graman och sitter och rollar sina hästar, medan FEI:s stewards gör, just det, ingenting.

Jag skulle också önska att överdomare inom andra discipliner skulle se till att följa de code of conduct. Då skulle de hoppryttare som rider in på banan och rollar hästen innan de fattar galopp och rider mot första hindret inte kunna göra det längre.