Blogg

Sitsträningsboken på väg till pressarna

Publicerades ursprungligen 2013-10-23.

 

Som säkert ingen av er har missat vid det här laget, så har jag skrivit en bok om sitsträning.

Boken beskriver metodiskt och steg för steg hur man utför de övningar som ger en bra sits.

Övningarna är självinstruerande. Det betyder att när du som ryttare gör övningarna så som de beskrivs, så kommer din sits att gradvis förbättras.

Så småningom kommer du att märka att övningarna blir lättare och lättare att göra. Till slut är alla övningar enkla oavsett hur de kombineras och oavsett gångart. Då har du fått en balanserad, följsam och oberoende sits, vilket ju är en förutsättning för all ridning.

Du som är instruktör kommer att upptäcka hur mycket effektivare du kan undervisa. Med de här övningarna lär sig eleverna en BRA sits, på betydligt kortare tid än vad det tar att lära sig att sitta med konventionell undervisning.

Att lära ut sitsen genom att försöka få eleven att sitta enligt en mall, hur en god sits ska se ut, är nämligen inte alls speciellt effektivt. Dels skapar det förhållningssättet en massa spänningar, dels kan ingen se exakt  vad som är balanserat. Balans uppträder i olika riktningar, det som ser balanserat ut från ett håll, kan vara snett och obalanserat från en annan riktning. Problemet här är att ingen instruktör kan se mer än en sida av sin elev åt gången. En annan del i det hela är att eftersom hästen rör sig, är den position som innebär en ryttare i balans inte densamma från ett ögonblick till nästa. Finns det spänningar i kroppen har ryttaren inte en chans att hinna med att skifta sin jämvikt så snabbt som det behövs.

Boken, som alltså vänder sig till både instruktörer och till ryttare, går nu att förhandsboka i vår webshop.

Till webshopen kommer du genom att klicka på den här länken. Gå också gärna in på bokens Facebooksida och gilla den. När du har läst boken och gjort övningarna blir jag jätteglad om du kommer in på Facebook och berättar vad du tycker.