Blogg

Ammajouren

Ursprungligen publicerad 2012-03-07.

 

På vissa håll i landet har fölsäsongen redan startat, därmed också behovet av ammor.

I ett antal år nu har trenden att söka ammor via sms-kedjor och Facebook vuxit sig starkare. Jag har full förståelse för den desperata fölägare som använder sig av alla möjliga kanaler för att hitta en amma till sitt moderlösa föl, jag har själv varit där.

Facebook och sms-kedjor är dock sällan en bra lösning. Folk som så klart vill hjälpa till överröser avsändaren med mer eller mindre orealistiska förslag på ammor, så som ston som fölat för flera år sedan och till och med valacker. Man ser inte datumet på ursprungsförfrågan, utan fortsätter att sprida meddelandet i flera månader efter att problemet blivit löst, och tvingar stoägaren att byta telefonnummer.

Tänk om alla istället kunde lära sig att omedelbart anmäla ston och föl till den alldeles utmärkta ammajouren. Då skulle den fungera ännu bättre än vad den gör idag. Tyvärr är det alldeles för ofta det kommer en kedjeförfrågan via framförallt Facebook, där fölet då man kollar upp saken inte har lagts upp på ammajourens lista ...

En vän skrev följande kloka inlägg på Facebook:

"Man börjar med att anmäla i listan. Vidare ringer samtliga djursjukhus. På morgonen sedan kan man gå ut i radion. På förmiddagen sätter man sig och ringer till dom största stuterierna. På så sätt får man napp om man har tur.."

 

Så, gott folk, här kommer den, länken man inte kan dela med sig av för många gånger. Dela den istället för kedjeefterlysningar är mitt råd:

 AMMAJOUREN