Blogg

Att välja en ridtravare

Ursprungligen publicerat 2012-05-20.

 

Jag fick nyligen i en intervju frågan om vad jag tycker att man ska tänka på om man ska köpa sig en travhäst för ridning. Här följer en utveckling av det svar jag gav:

Ska man välja ut en travare för ridning ska man vara väldigt noga med exteriören.

Hästen ska (enligt mig):

* Ha en bra, dvs iallafall hyfsat hög halsansättning. Det gör mycket för ridbarheten hos vilken häst som helst. En låg halsansättning gör det svårare för hästen att balansera upp ryttaren. Hos travare kan halsansättningen variera väldigt mycket, från väldigt bra (ur ridsynpunkt) till väldigt dålig.

* Ha ett liggande lårben. Den genomsnittliga travaren har ett ganska stående lårben. Leta efter en travare som har ett så liggande lårben som möjligt, så får du en häst med större förmåga till samling och ett mycket bättre register i sina gångarter. En häst med ett liggande lårben är mycket lättare att rida än en med ett stående.

*Absolut inte vara överbyggd. En överbyggd häst kommer lättare i framvikt med ryttare på sig, än vad en icke överbyggd häst gör.

Förutom exteriören, bör man också tänka på att hästen:

*Inte visar tendenser till att gå i passgång (Om det inte är en passgångare man är ute efter såklart, men det är inte min avdelning, så då får man be någon annan om råd!) :) ) Passtendenser är olika svårt att träna bort på olika hästar, men på många krävs det en hel del rutin hos ryttaren för att komma tillrätta med traven. Man gör det definitivt lättare för sig om man väljer en häst utan passtendenser!

*Har lätt för att trava sakta, av sig själv. Det går i allmänhet hand i hand med liggande lårben, bra halsansättning och att inte vara överbyggd.

*Har lätt för att galoppera. Gärna självmant välja galopp i hagen till exempel.

Stammässigt påstås det att de med franskt blod generellt sett är bättre ridhästar. Så kan det nog vara, men jag tror att det viktigaste är att se till individen.