Blogg

Det här med att fölvaka

Publicerades ursprungligen 2012-06-19.

 

Jag får ibland frågan om hur ofta jag tycker att man ska titta till en häst som snart ska föla.

Här verkar det skilja sig en hel del mellan upppfödare. Jag är dock av den bestämda uppfattningen att ett sto som man tror ska till att föla, det ska stå under konstant övervakning, antingen via kamera och/eller fölvakt, eller att man är på plats, om inte hela tiden så i intervall om 15 minuter max. Jag tror att den som inte har varit med om till exempel ett felläge, den inser inte HUR fort läget utvecklas till katastrofalt. Är man inte på plats tillräckligt fort är det helt enkelt för sent att göra något för att rädda liv. Många gånger går det inte ändå, men då har man iallafall gjort vad man har kunnat. Att titta till stoet varannan timme som tydligen är relativt vanligt, är alldeles för sällan.

Ibland får man höra att *Stoets namn* är så van, så hon vet vad hon ska göra. Då undrar jag, vad ska stoet på egen hand göra åt fellägen, red bag delivery, föl som inte kommer ur fosterhinnorna, navel som störtblöder mm?

Så länge allt går precis som det ska, då klarar sig sto och föl själva, men det kan man ju aldrig veta innan.

Vildhästar klarar sig själva, är ett argument som jag har hört ibland. Och ja, det gör de ju. De dör i rätt stor utsträckning också.

Ibland hör jag stoägare som vakar nattetid, men lämnar stoet åt sitt öde under dagen. Det är faktiskt inte så värst ovanligt med fölningar dagtid, även om majoriteten av fölningar sker på natten. Av de *räknar efter* 36 föl jag hittills har fött upp, har 10 stycken fötts dagtid.

Vissa stoägare har svårt att övervaka pga att de måste jobba. Det är ju givetvis fullt förståeligt, men kan man inte lösa det med övervakningen av stoet kanske man inte alls ska betäcka henne? Annars är ju en bra plan att stalla upp stoet på ett stuteri där det finns erfaren personal som kan vaka. 

Det är jobbigt att fölvaka dock, drar det ut på tiden går man som en zombie till slut. Men när man i slutänden belönas med ett fint föl, då tycker iallafall jag att det är värt allt slit.