Blogg

Dynamiska sitsövningar

Publicerades ursprungligen 2012-07-29.

 

Så väl det känns i kroppen när jag inte har kunnat rida ordentligt på ett tag. Ridningen och hästarna är inte bara det som håller mig igång mentalt. Det är också ridningen som får min kropp att fungera. Det har dock inte alltid varit så, det fanns en tid då jag blev stelare av att rida. Numera är dock ridning som rena yogapasset, det lösgör och släpper på spänningar, jag mår aldrig så bra i kroppen som när jag precis har hoppat av en häst.

Vägen hit har bestått av framförallt dynamiska sitsövningar (motsatsen till att försöka anpassa sin kropp efter någon slags mall av hur en god sits ser ut). Att systematiskt använda sig av dynamiska sitsövningar är ett otroligt effektivt sätt att lära sig sitta balanserat, avspänt och korrekt, med en sits som möjliggör korrekt timing av hjälperna. Kul är det också, så synd att jag inte fick lära mig det från början av min ridkarriär. Det hade besparat mig mycket svett och många timmars dålig ridning.

Och så mycket roligare det är att hålla lektion när framstegen går fort. Alla kan verkligen lära sig att sitta korrekt, om de bara får chansen att hitta det där magiska läget när alla kroppsdelar kommer på plats och kroppen agerar i avspänd harmoni med hästen. När ryttaren inte hindras från att följa hästen i sina försök att hålla en viss position. Och när hästen inte hindras från att följa ryttaren. Dynamisk sitsträning kommer förr eller senare att placera dig rätt i sadeln.

Mer sitsövningar åt folket!

Boken Sitsträning i praktiken kan du beställa här.