Blogg

Systemfel i dressyren

Publicerades ursprungligen 2012-08-07.

 

Så var vi där igen, med en rollkurs-debatt.

Återigen riktas världens ögon mot Patrik Kittel. Det tycker jag är synd, för som jag ser det, så är det inte Kittel som är problemet. Han tycker säkert mycket om sina hästar. Han verkar dessutom vara en sympatisk, humoristisk och ödmjuk person. När fokus riktas så på en person, tror jag att risken är att vi glömmer VARFÖR en till synes trevlig, hästälskande kille som Patrik använder sig av en träningsmetod som är allt annat än hästvänlig. Patrik är dessutom verkligen inte ensam om att använda sig av rollkur ...

Problemet är, som jag ser det, hela systemet. Dressyr på toppen är big business. Under ganska många år nu har hästar med spektakulära rörelser premierats, och rena grundfel har gett små eller inga avdrag. Jag talar om nosen genomgående bakom lod (Fast på den punkten har det faktiskt varit en ganska stor allmän uppryckning vid detta OS.) stång som faller igenom, hästar som ligger HÅRT i handen genom hela/stora delar av programmet, triangulerande piaffer med hög och guppande bakdel, travökningar med släpande bakdel, buktande underhals osv. Om man trots stora  grundfel, fel som visar att hästen faktiskt inte arbetar korrekt, kan skörda höga poäng och vinna stora mästerskap, varför skulle man då INTE använda sig av den metod som ger en extremlydig häst med höga flashiga framben? Det självklara svaret på den frågan är att det är inte etiskt försvarbart att utsätta ett djur för den behandlingen bara för att man vill tävla och vinna.framgångsrecept, något "alla" gör och inget konstigt alls, så är nog svaret inte lika självklart.

Det går rykten om att domare som dömer enligt TR och dömer ner det som faktiskt inte är korrekt, är inte välkomna att döma på nästa stora meeting. Anlitas en sådan domare, vägrar de stora ryttarnamnen att dyka upp och tävlingen förloras status, publikintäkter och sponsorer. Jag tror att det är dags att alla, inte bara domarna, plockar av sig sina rosafärgade glasögon och ser dressyrcirkusen för vad den är.

 

En av mängder med filmer på nätet om nackdelarna med rollkur.