Blogg

5. jun, 2017

Den 31:a fölade Champis. Det har dock varit full rulle här sedan dess, så jag har inte hunnit med något bloggande.

Fölningar brukar gå fort, men den här gången gick det undan lite extra mycket. Det tog ett par minuter från första värk tills en välskapt hingstunge var född bara.

Så långt gick allt bra. Sedan var det lite krångel med trög mage på fölet, men inte värre än att jag kunde lösa det själv med två omgångar lavemang och självklart en massa koll. 

Strax efter fölningen gjorde Champis som nyfölade ston ofta gör; satte igång att vräka i sig foder.

Det resuterade i en foderstrupsförstoppning. Som tur är gick den att lösa med hjälp av massage av foderstrupen, det hade inte varit kul att behöva ta ut henne och motionera henne just då, hon var väldigt trött efter fölningen.

Fölet har varit väldigt piggt hela tiden, han stod upp på egen hand inom ungefär en timme och hittade fram till mjölkbaren strax därefter. Refraktometern visade på 25 och låg så i flera timmar efter fölningen, trots att fölet diade rejält. Hur länge det dröjer innan värdet på råmjölken dippar kan variera mycket, men generellt tycker jag mig se att värdena legat högt längre sedan vi drog igång råmjölksprojektet.

27. maj, 2017

Champis har nu fullt utslag på refraktometern, släppta bäckenband, dålig matlust och har bäddat i boxen, så nu är det nog fölning på gång snart.

Det känns väldigt lugnt och lyxigt att ha enbart två fölningar på hela säsongen.

För Hillans del börjar det nu dra ihop sig för att åka till seminstation. Hennes föl Michelangelo år alldeles fantastiskt välskapt och vacker. Vi säger i och för sig varje år om hennes föl att det är ett ovanligt vackert exemplar, men Michelangelo är vekligen toksnygg.

Det har varit dåligt med uppdatering av bilder vilket beror på att jag har teknikst strul, kameran och datorn vill inte prata med varandra. Tills vidare får ni hålla tillgodo med mobilbilder.

25. maj, 2017

Nu har vi invigt vår terrängbana.

Jobie och Super var rätt skeptiska till konceptet med tappade träd i hagen.

Efter att ha fått se sig om ordentligt hoppade de dock snällt, även om Jobie var lite busig.

 

 

22. maj, 2017

Idag har jag hastigt och lustigt byggt en liten terrängbana. 

En traktor är en himla användbar sak, på med pallgafflarna bara och så körde jag ut ett antal ekstockar i en av hagarna.

Min bråkiga, onda kropp har gjort att jag knappt inte har hoppat ett enda språng på en massa år, men det här ser så lockande ut att jag nog får ta och knapra i mig något extra smärtstillande och testa lite jag med. Annars är tanken framförallt att mina barn samt diverse elever ska få chansen att hoppa lite naturhinder.

Bilder kommer när vi har invigt banan!

14. maj, 2017

Jag brukar inte kolla på varken Mello eller Eurovision, men med sådana här bidrag kanske jag ändrar mina vanor. :D